Artiklar i detta avsnitt

Avsluta eller ta bort en fortlöpande bokning

Vad innebär funktionen?

Om en kurs eller annan bokning avslutas helt efter ett visst datum och inte kommer att återkomma kan du ange ett slutdatum för bokningen. Den försvinner då från schemat på slutdatumet men finns kvar i statistiken.

Kurser och andra bokningar som aldrig har kopplats till några elever kan tas bort helt från systemet om du inte vill att de ska finnas kvar.

Varför ska jag använda den här funktionen?

För att bokningar som inte längre är aktuella inte ska visas i schemat.

Hur använder jag funktionen?

 

Avsluta en bokning

Obligatoriska rättigheter: 
Kräver antingen ”Skapa och redigera egna lektioner” eller ”Hantera alla bokningar”. Med endast ”Skapa och redigera egna lektioner” kan användaren avsluta bokningar som hen äger; ”Hantera alla bokningar” gör det möjligt att avsluta alla bokningar. Om aktiva elever berörs krävs även behörigheten ”Avsluta bokning med aktiva elever”.

  1. Klicka på den bokning i lärarschemat som du vill avsluta.
  2. Klicka på pennan för att redigera uppgifterna.

  1. Välj det datum från och med vilket du vill att bokningarna ska avslutas
  2. Kontrollera att ”Inkludera framtida instanser” är aktiverat
  3. Klicka på ”Avsluta bokning från valt datum”

Obs! Om det finns elever i bokningen avslutas de också i bokningen från och med det valda slutdatumet.

Obs! Det går att ångra att en bokning har avslutats. Om du gör det ombeds du välja vilka resurser (till exempel lärare, rum och elever) som ska återskapas på de framtida datumen.

 

Ta bort en bokning

Obligatoriska behörigheter: 
Kräver antingen ”Skapa och redigera egna lektioner” eller ”Hantera alla bokningar”. Med endast ”Skapa och redigera egna lektioner” kan användaren endast ta bort bokningar som hen äger; för att ta bort bokningar som ägs av andra krävs ”Hantera alla bokningar”. För arbetstidsbokningar gäller samma sak, men ”Skapa/redigera arbetstid” används i stället för ”Skapa och redigera egna lektioner”.

  1. Om du vill ta bort en bokning klickar du på de tre punkterna på bokningen och väljer ”Ta bort bokning”. 
    Bokningen försvinner då helt från systemet och kan inte återskapas.

  1. Om det finns lärare kopplade till bokningen som du försöker ta bort visas en ruta där du måste markera en kryssruta och sedan klicka på Ta bort.


Obs! Det går inte att ångra att en bokning har tagits bort.

 

 

 

Var denna artikel till hjälp?
0 av 1 tyckte detta var till hjälp